Crisis is kans


De diepere betekenis van angst zaaien

Dagelijks worden we via de media overspoeld met berichten over terreuraanslagen van ISIS. Als we de goedgeoliede pr-machine mogen geloven, zou deze gevaarlijke vijand overal ter wereld zijn kop opsteken en dreigt er een grote ramp voor de wereldbevolking. Om het gevaar te neutraliseren werken de farmaceutische industrie, de WHO (world health organization) en nationale overheden hard aan een wereldwijd vaccinatie-programma. Op alternatieve nieuwssites op internet verschijnen steeds meer waarschuwingen; de vaccins tegen de varkensgriep zouden stoffen bevatten die de gezondheid van de mens juist schade berokkenen, als middel van duistere lieden om heel veel geld te verdienen aan zieke mensen en om de verzwakte mens onder controle te krijgen. Wie moeten we geloven, waar doen we goed aan?
 
Beide scenario’s zijn afschuwelijk en roepen angst op. Of we worden geveld door varkensgriep, of door de angst ziek te worden of door de schadelijke stoffen in de vaccins. Waarom gebeurt dit, waarom wordt de mens opgezadeld met dit dilemma? Vanuit aards perspectief is het moeilijk een bevredigend antwoord te geven, vanuit hoger perspectief kan dit wel. Vanuit hoger perspectief gebeuren de dingen niet zomaar. Gebeurtenissen geven aanleiding om te groeien in wijsheid, kracht en liefde, mits we er op een constructieve manier mee omgaan. Hoe kunnen wij ons voordeel ermee doen?

We leven in een tijd van grote verandering; we nemen afscheid van een duistere periode vol zware levenslessen en begroeten de terugkeer van het licht. Via de schaduwzijde van de mens (onze minder fraaie eigenschappen) heeft het duister duizenden jaren dood en verderf kunnen zaaien op aarde. De mens voerde oorlogen en onderdrukte zijn andersdenkende medemens. De mens was zijn leven niet zeker vanwege zijn huidskleur, geloofsopvatting of sekse. Hierdoor draagt de mens, veelal onbewust, veel angst met zich mee. En de enige manier om die angst uit ons systeem te krijgen, is door de angst aan te raken en te helen.
Dankzij het “gedoe” rond de varkensgriep wordt bij velen de doodsangst aangeraakt. Doordat het zich opdringt in gevoelens en gedachten, krijgt de mens de kans ermee af te rekenen. Hier geldt het principe dat we pas iets weg kunnen geven als we het eerst in handen hebben. Voel de angst, geef toe dat je angstig bent, uit je emoties (ook boosheid en verdriet) en besluit er dan mee af te rekenen. Hoe?

1. Door je af te vragen of de dreiging werkelijk zo groot is (nog nooit een griepje gehad?).

2. Door het gevoel van vertrouwen in jezelf aan te wakkeren, vertrouwen op het leven.

3. Door je te concentreren op de mooie dingen des levens (laat de televisie wat vaker uit).

4. Neem dit "gedoe" als aanleiding om gezonder te gaan leven.

Door angst uit te bannen, het mooie en goede uit te nodigen in je leven en gevoelens van overgave en vertrouwen te stimuleren, gaat het licht weer schijnen en krijgen je fraaie eigenschappen de ruimte om zich te manifesteren, eigenschappen waarmee je samen met anderen een liefdevolle en harmonieuze maatschappij kunt scheppen.
 
Crisis is kans! Dus grijp die kans en laat je angst los, angst die jouw ware kracht in zijn greep houdt.